Neem een duik

10 x de fijnste zwemplekken in de buitenlucht

10 x de fijnste zwemplekken in de buitenlucht

Op zoek naar wat verkoeling tijdens warme zomerdagen? In Gooi & Vecht vind je genoeg opties voor een verfrissende duik! Van openluchtzwembaden waar je ongestoord baantjes kunt trekken tot de fijnste plekken om pootje te baden. Wij hebben de beste zwemspots in het Gooi en de Vechtstreek voor je op een rij gezet. Jij hoeft alleen nog je zwemspullen, handdoek en zonnebrand in te pakken.  

Recreatie-eilandje Markus Pos vanaf het water gezien.

Recreatie-eilandje Markus Pos vanaf het water gezien.

© Martin van Lokven

Aan de Loosdrechtse Plassen

Het ultieme water(sport) gebied

In de Loosdrechtse Plassen zijn diverse eilanden, zoals Markus Pos en Meent, waar je met de boot kunt aanleggen om een verfrissende duik te nemen. Langs de oevers van de Plassen zijn prima strandjes om af te koelen op warme dagen. Middenin de levendigheid van de Oud-Loosdrechtsedijk vind je het Vuntusstrand. De bodem bij dit zandstrand met grasveld loopt geleidelijk af, dus heel geschikt met kindjes. In de zomer vaart hier zelfs een ijsboot langs.  

Meer over Loosdrecht

Aan de Wijde Blik

De Zuwe | Kortenhoef

Bij strandje De Zuwe zwem je heerlijk in het natuurwater van de Wijde Blik. Neem je picknickmand mee, plof neer in het gras en geniet van het weidse uitzicht over het water. De bodem loopt hier niet geleidelijk af, dus een minder geschikte plek voor kleine kinderen. Er liggen meerdere jachthavens in de nabije omgeving waar je kunt aanmeren of een bootje kunt huren voor een fijne dag op het water. De Zuwe is bereikbaar via de ventweg van de Vreelandseweg (N201). Hier is ook (beperkt) parkeergelegenheid. 

Meer over De Zuwe

Aan de Vijfde Plas

De Strook | Breukeleveen

De Strook is een populair recreatieterrein aan de zuidkant van de Vijfde Plas van Loosdrecht. Naast zwemmen en zonnen kun je je bij De Strook ook op andere manieren vermaken. Er zijn speeltoestellen voor kleine kinderen, volleybal-, picknick- en barbecuemogelijkheden, vissteigers. Bij de horeca kun je eten, drinken en uiteraard ijsjes scoren. 

Meer in en om Loosdrecht
© Martin van Lokven

Aan de voormalige Zuiderzee

Zomerkade | Huizen

Het Huizer strand strekt zich uit langs de kust van het Gooimeer. Het water bij de Zomerkade is ondiep, en met de leuke speeltoestellen is het een fijne plek om met kleine kinderen naar toe te gaan. Ook vind je hier een nieuwe zwemsteiger. Zoek je meer sportief vermaak? Bij Gooierhoofd is een surfclub, skatebaan, basketbalveld en een volleybalveld. In de zomer worden hier regelmatig toernooien gehouden. Flaneren doe je langs de boulevard, waar je ook diverse horeca adressen vindt voor koffie, lunch, diner of een zomerse cocktail. 

Meer over het Huizer strand
Strand Muiderberg vanaf het land gezien, met op de achtergrond het IJmeer en een zeilbootje.

Strand Muiderberg vanaf het land gezien, met op de achtergrond het IJmeer en een zeilbootje.

© Yaël Koeleman

Aan het IJmeer

Strand van Muiderberg

Het langgerekte strand van Muiderberg trekt het hele jaar door mensen. Van lekker loungen op een bedje tot actief met watersport - het kan hier allemaal. Door het ondiepe water is het een veilige plek voor kinderen om te spelen en zwemmen. Strandpaviljoen De Zeemeeuw is een Goois icoon en is de perfecte plek voor een koel drankje, uitgebreide lunch/borrel of diner in de avondzon. Er is een speeltuin tegenover de kleine jachthaven. Bij het watersportcentrum kun je o.a. kano's en sups huren.

Meer Muiderberg & Muiden
Recreanten op het gras van strand Voorland bij Blaricum op een zomerse dag.

Recreanten op het gras van strand Voorland bij Blaricum op een zomerse dag.

© Albert van der Linden | Laarder Courant

Aan het Gooimeer

Strand Voorland | Blaricum

Wil je de zon in het water zien zakken in de late avond? Dan tippen we Blaricum aan Zee. Geniet vanaf het strand van de vele langsvarende bootjes en zeilboten. Voor de kleintjes is het hier heel geschikt, want het water blijft lang ondiep. Wist je dat hier ook een station van de KNRM zit? Het hele jaar door suppen en zwemmen hier mensen. Zelfs in de winter zijn er genoeg durfals die hier elke ochtend een plons wagen. Er zijn openbare barbecue plekken op dit strand.

Meer over Voorland
© Martin van Lokven

Van alle gemakken voorzien

Maarsseveense Plassen | Maarssen

Een uniek gebied voor recreatie, (water)sport en outdooractiviteiten. Wat zwemmen betreft is het Strandbad waar je wil zijn. Je betaalt hier een kleine entree en daarvoor geniet je van mooie zandstranden en een fantastisch speeleiland, met waterglijbaan, klimtoestel en waterdoolhof. Er is badpersoneel dat toezicht houdt. Ook op land kunnen kids zich goed vermaken met de vele speel- en klimtoestellen op de ruime ligweiden.

Ontdek dit recreatiegebied

Aan de plas

Spiegelplas | Nederhorst den Berg

Rondom de Spiegelplas in Nederhorst den Berg zijn diverse kleine stranden en een eilandje. Hier kun je heerlijk zwemmen bij het Googpad, Strandje aan het meer en Speelvijver Spiegelplas. Deze speelvijver is een ondiepe plas en het zandstrand loopt hier geleidelijk af. Er is een grote ligweide met voetbalveld en toiletvoorzieningen. Bij Sporthal de Blijk kun je parkeren. De andere strandjes zijn alleen te voet (vanaf de Blijk) of per fiets te bereiken. 's Avonds is het hier vaak heerlijk rustig aan de Spiegelplas en geniet je van de prachtige natuur en de mooiste zonsondergangen.

Meer over deze strandjes

Liever naar het zwembad? Er zijn in het Gooi en de Vechtstreek ook diverse buitenbaden en natuurzwembaden waar het heerlijk toeven is. 

Buitenbad Sijsjesberg in Huizen omringt door groen.

Buitenbad Sijsjesberg in Huizen omringt door groen.

© SRO

Aan de heide

Zwembad de Sijsjesberg | Huizen

Het vernieuwde zwembad Sijsjesberg is het mooiste openluchtzwembad van het Gooi. In het zwembad is een duiktoren met een aparte springkuil en er is een grote familieglijbaan. In het afgeschermde peuterbad is een spraypark voor de allerkleinsten. Op het omliggende terrein vind je grote ligweiden, een sportveldje en een zonneterras met comfortabele ligbedden. Met mooi weer kun je bij het snoephuis terecht voor frietpatat, frisdrank, ijsjes en snoep. Kortom: alles voor een heerlijke zomerdag. 

Naar de Sijsjesberg
Natuurbad Zwemlust in Nieuwersluis omgeven door mooi groen.

Natuurbad Zwemlust in Nieuwersluis omgeven door mooi groen.

© Zwemlust

Aan de Vecht

Natuurbad Zwemlust | Nieuwersluis

Bij Zwemlust neem je een chloorvrije duik van de hoge duikplank. Het water is hier omringd met groen en er is zelfs een stukje zandstrand. Je kids kunnen zich hier uitleven op de duikplank of met surfplanken en de kabelbaan. Heb je van het zwemmen lekkere trek gekregen, dan kun je terecht in de kiosk voor ijsjes, snacks en drinken. Wist je dat Zwemlust nooit last heeft van blauwalg? Door een speciale installatie kun je in dit natuurbad altijd veilig buiten zwemmen. Hoe fijn is dat!

Alle zwemplekken in Gooi & Vecht