Naarden

Lezing Gerda van Ham 'Hockney’s Eye'| Podium deMess

Contact

Adres:
Podium deMess
Podium deMess
Adriaan Dortsmanplein 1 B
1411 RC Naarden
Plan je route

Hockney’s Eye - David Hockney.

Zijn naam klinkt typisch Engels. Hij is een reusachtig creatieve kunstenaar die vele registers bespeelt. Sinds 2019 leeft en woont hij…

Hockney’s Eye - David Hockney.

Zijn naam klinkt typisch Engels. Hij is een reusachtig creatieve kunstenaar die vele registers bespeelt. Sinds 2019 leeft en woont hij in Normandië, midden in de natuur. David Hockney is voor mij de meest inspirerende kunstenaar van dit moment. Graag neem ik u mee als gids door het veelzijdige oeuvre van Hockney, zijn werk uit Hollywood (a Bigger Splash), zijn natuurimpressies uit zijn Engelse geboortestreek Bradford, en dan nu Normandië. En ook zijn veelzijdigheid komt aan de orde, hij tekent, schildert, maakt collages en prenten. Ja, zelfs operavoorstellingen waarvoor hij de decors ontwierp. Niet voor niets is zijn grote voorbeeld de veelvraat Picasso, echter Hockney is van nature een optimistisch mens, dat valt af te lezen uit zijn kleurrijk oeuvre. Tijdens de lockdown schilderde en tekende Hockney (ook op zijn IPad) elke dag zijn nieuwe territorium. De kanariegele narcissen, de witte amandelbloesem, de gifgroene grassprieten en de drijvende wolken voor de zon. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij legendarisch productief. Onlangs publiceerde zijn vriend Martin Gayford een openhartig boek: Spring cannot be cancelled. Dit boek inspireerde mij tot deze lezing. En vooral zijn ideeën, gedachten en ervaringen die hij uitvoerig besprak met Gayford. Hockney, groot bewonderaar van Vincent van Gogh en Matisse, is voor mij de artist par excellence.

Deze lezing zal speciaal inzoomen op de expositie: Hockney’s eye in het Teylers Museum in Haarlem (23 september 2022 t/m 29 januari 2023).

Wanneer

  • Dinsdag 13 december 2022 om 14.30 uur

Locatie