Breukelen

Erik van Bruggen | Marktconcert

batz-orgel-pieterskerk-breukelen_484249421.jpg

Erik van Bruggen woont en werkt in Leiden, en hij begint zijn concert met een werk van een beroemde stadgenoot: Christian Friedrich Ruppe, die…

Lees verder

Erik van Bruggen woont en werkt in Leiden, en hij begint zijn concert met een werk van een beroemde stadgenoot: Christian Friedrich Ruppe, die er ruim 200 jaar geleden studeerde. Hij was Duitser van komaf en kwam als twintiger naar Leiden om er te studeren - wis- en natuurkunde, oude talen en oude geschriften - maar hij maakte er carrière als musicus. Waarschijnlijk was hij al musicus toen hij in Leiden kwam - zijn vader was o.a. organist. Zoon Christian maakt zich in Leiden geliefd door zijn aangename composities en prettige muzikale activiteiten. Zo zette hij populaire kindergedichtjes op muziek, gaf hij een heel Psalmboek uit, richtte hij een koor op van en voor weeskinderen; de uitvoeringen kwamen hun tehuis ten goede. En in 1816 - hij is dan 63 - werd hij benoemd tot lector in de toonkunst aan de Leidse Universiteit. Van hem speelt Erik van Bruggen een opgewekte, goed in het gehoor liggende Sonatine. Er zijn drie delen: vrolijk, kalm aan, vrolijk.
Erik van Bruggen vervolgt het concert met een 'los' preludium, waarvan de auteur, een achttiende eeuwer, verder niet bekend is - een verrassing dus.
Het volgende stuk is van de Engelsman Thomas Haigh; hij leefde wat later dan Ruppe. Van hem is bekend dat hij een leerling van Haydn was. In zijn tijd begint het ‘gevoel’ een grotere rol te spelen in de kunsten. Misschien klinkt iets ervan door in de Fuga van vanmiddag.
Het werk daarna is een Suite: een voorspel gevolgd door vijf verschillende dansvormen, zoals ook Bach die wel schreef. Het is een werk van Conrad Friedrich Hurlebusch, een jongere tijdgenoot van Bach. Bach had gedrukt werk van hem op voorraad voor de verkoop. Hurlebusch reisde door heel Europa om concerten te geven. Ook Nederland werd bezocht, en met succes: in 1743 werd Hurlebusch benoemd tot organist van de Oude Kerk in Amsterdam.
Aan het slot van het concert is er nog een verrassing, nu van de organist van vandaag zelf. Hij heeft aangekondigd dat hij gaat improviseren aan het orgel. Hij voorziet drie delen: een preludium, niet aan vaste regels gebonden, daarna een driestemmig deel in een rustig tempo, en tot slot een fuga - een muziekvorm waarin de stemmen elkaar letterlijk zullen volgen op verschillende toonhoogten. Een spannend gebeuren!

Erik van Bruggen studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam bij Klaas Bolt, Hans van Nieuwkoop en Peter van Dijk. Als organist van de Waalse Kerk in Leiden bespeelt hij het Steevens/Assendelftorgel, dat stamt uit het midden van de achttiende eeuw.
Er verschenen 2 CD’s van hem op pedaalklavichord, de eerste met orgelcomposities van Bach en de tweede met Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude en Bach.

Lees minder

Wanneer

  • vrijdag 12 augustus 202212.45 - 13.15 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie