Zo mooi is Nederland - Schoonheid om de hoek

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar het vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. En net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars: van rivier de Vecht tot de Gooise heidelandschappen.

Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. 

In 2021 & 2022 brengt het NBTC samen met zeven partners daarom een Ode aan het Nederlandse Landschap, om meer kennis, aandacht en waardering voor 'ons eigen' Nederlandse landschap te genereren. 

Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. Op deze pagina vind je een overview van Ode in Gooi & Vecht.

Ode aan het landschap NH

Blind dates met Nederland

Ode aan het Landschap biedt een programma aan op basis van 7 blind dates met Nederland. Als Corona ons namelijk één ding heeft gebracht, dan is het wel een verliefdheid op dichtbij-bestemmingen. Ga op blind date en (her)ontdek de schoonheid en verscheidenheid aan landschappen van Nederland. 

Op pad in Noord-Holland

'We zetten het Nederlandse landschap centraal in al zijn facetten: de historische verhalen maar ook de invloed van de mens op de natuur, de schoonheid van het landschap maar ook de kwetsbaarheid ervan.'
 

Conrad van Tiggelen | directeur Strategy & Branding bij NBTC

Ode aan de Waterlinies

UNESCO erfgoed om de hoek

Het landschap van de Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen – is ontstaan door een verbond tussen mens, water en natuur. Tijdens dit themajaar maak je kennis met de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten. 

Ontdek de Waterlinies