Kasteel Nyenrode

Breukelen UT

Kasteel Nyenrode is een echte blikvanger langs de Vecht. Het kasteel staat op een bosrijk landgoed van bijna 60 hectare groot. De rijke historie van het landgoed en het bijbehorende kasteel gaat terug tot de dertiende eeuw. In het kasteel zie je nog veel oude elementen, ondanks de diverse restauraties en renovaties door de jaren heen.

Op het landgoed vind je een groot aan…

Kasteel Nyenrode is een echte blikvanger langs de Vecht. Het kasteel staat op een bosrijk landgoed van bijna 60 hectare groot. De rijke historie van het landgoed en het bijbehorende kasteel gaat terug tot de dertiende eeuw. In het kasteel zie je nog veel oude elementen, ondanks de diverse restauraties en renovaties door de jaren heen.

Op het landgoed vind je een groot aantal bezienswaardigheden en monumenten – zoals de rozentuin met duizenden rozen, het Koetshuis, diverse volières en een hertenkamp. Na de Tweede Wereldoorlog is de Nyenrode Business Universiteit in het kasteel gevestigd. 

Historie
In de periode rond 1260 zijn de eerste fundamenten gelegd voor kasteel Nijenrode, op een strategische plek op het smalste stukje oever van de Vecht. Deze rivier was onderdeel van de handelsroute van het centrum van Utrecht naar de Zuiderzee. In tijden van nood konden de bewoners van Nyenrode het omliggende water gebruiken om het kasteel te verdedigen.

Bij uitzondering open voor publiek
Het gebouw is in gebruik als business school, en daarom niet vrij toegankelijk. Exclusief voor rondleidingen openen een paar keer per jaar exclusief de deuren voor bezoekers, zoals met Open Monumentendag. Houd de UITagenda Gooi & Vecht in de gaten voor aankomende rondleidingen door het kasteel. 

Naam
De herkomst van de naam Nyenrode is onduidelijk. Een veelgehoorde verklaring is de volgende: ‘nije’ betekent nieuw en ‘rode’ betekent ontginning. De naam zou dus kunnen slaan op een nieuw stuk ontgonnen grond, maar zeker weten doen we dat niet.

Kasteelpark
Nyenrode is gevestigd op een bosrijk landgoed van bijna 60 hectare groot. Elk seizoen veranderen het uiterlijk en de kleuren van het landgoed aanzienlijk. Tijdens de lente transformeert de kasteeltuin in een zee van kleurrijke bloemen. Sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten, wilde tulpen en narcissen zijn slechts een paar voorbeelden van de planten die in grote hoeveelheden op het landgoed bloeien. In de herfst verandert de tuin in een heus paddenstoelenparadijs. In de afgelopen decennia zijn er zo'n 1300 soorten paddenstoelen ontdekt! September en oktober zijn de beste maanden om hier paddenstoelen te spotten. Het park bij Kasteel Nyenrode is beperkt toegankelijk en ook hier worden soms wandelingen met gids georganiseerd. Deze wandelingen vind je terug in de UITagenda.

Carillon en beiaardier
Nyenrode is, voor zover wij weten, het enige kasteel ter wereld met een handbespeeld carillon. De basis van het carillon bestaat uit klokken van de firma Taylor Bell Foundry in Loughborough, Engeland, die de klokken speciaal voor Nyenrode maakte in 1915. Het carillon is in 1940 uitgebreid met klokken van Huize Witzand in Blaricum. In 2015 zijn vanwege het 100-jarig bestaan van het carillon twee nieuwe klokken geplaatst. Die zijn mogelijk gemaakt dankzij giften door alumni van de universiteit. Het carillon bestaat nu uit achttien klokken. Nyenrode heeft een eigen universiteitsbeiaardier, Jan Willem Achterkamp, die op feestelijke en plechtige momenten het carillon komt bespelen en daarnaast zorgt hij ook voor de dagelijkse melodietjes.

Openingstijden

  • Elke maandag open
  • Elke dinsdag open
  • Elke woensdag open
  • Elke donderdag open
  • Elke vrijdag open
  • Elke zaterdag open
  • Elke zondag open
  • Het kasteel is niet vrij toegankelijk. Kijk in de UITagenda wanneer het mogelijk is om het kasteel met een gids te bezoeken.

Neem alvast een kijkje

Locatie