Kunst & Cultuur - Ontdek al het moois

Van internationale iconen als Rijksmuseum Kasteel Muiderslot & museum Singer Laren tot meer onbekende parels als het Vechtstreekmuseum en het Nederlands Vestingmuseum. Laat je verrassen door het diverse en hoogstaande museumaanbod in Gooi & Vecht. Wij hebben de locaties die je niet mag missen op een rijtje gezet.

Singer Laren

Bezoek de Gooise meesters

Singer Laren is een uniek particulier cultureel erfgoed, dat bestaat uit een museum, theater en schitterende beeldentuin, gelegen in kunstenaarsdorp Laren. De museumcollectie bevat kunstwerken van grootheden als Anton Mauve, Kees van Dongen en Auguste Rodin.  

Ontdek Singer Laren

Doornburgh

Buitenplaats voor kunst & wetenschap

Waar voorheen de nonnen woonden, geniet je nu van innovatieve tentoonstellingen en een kop koffie in de prachtige binnentuin. Laat je in de watten leggen bij restaurant DeZusters of wandel door het park van de buitenplaats.

Bezoek Doornburgh

Mediamuseum Beeld & Geluid

Duik in jouw mediawereld

Ga op ontdekkingsreis door het medialandschap van toen, nu en de toekomst in het meest interactieve Mediamuseum ter wereld! Met meer dan vijftig 'spellen', honderden uren aan audiovisueel materiaal en iconische objecten uit de mediageschiedenis is Beeld & Geluid in Hilversum leuk voor alle leeftijden.

Naar Beeld & Geluid

Culturele kastelen - Ontrafel de geheimen

 • Kasteel-Museum Sypesteyn

  Waar ooit de jonkheer woonde kun je nu het beroemde Loosdrechts porselein bewonderen, dwalen door het doolhof in de kasteeltuin en lunchen op het mooie terras.

  Bezoek Sypesteyn
  Kasteel-Museum Sypesteyn
 • Rijksmuseum Muiderslot

  "Tot in de pruimentijd" zei voormalig bewoner P.C. Hooft, maar dit middeleeuwse kasteel (met sprookjesachtige kasteeltuin én pruimenboomgaard) is het hele jaar het bezoeken waard!

  Ontdek het Muiderslot
  Rijksmuseum Muiderslot
 • Slot Zuylen

  Het lijkt wel alsof de laatste bewoners net het kasteel hebben verlaten. Dwaal door stijlkamers vol antiek en gebruiksvoorwerpen, en ontdek één van de eerste poppenhuizen speciaal gemaakt voor kinderen.

  Op naar het Slot
  Slot Zuylen
 • Kasteel Loenersloot

  Verscholen in het groen ligt Kasteel Loenersloot. Van kelder tot kasteeltoren: in dit kasteel uit (ten minste) 1258 lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

  Naar Kasteel Loenersloot
  Kasteel Loenersloot Kasteel Loenersloot ligt verscholen in het groen met een loopbruggetje ervoor.

Nederlands Vestingmuseum

Bolwerk van militaire geschiedenis 

Dwaal door de duistere kazematten, hoor de rimpeling van de vestinggracht door de luistergaten en wandel over de groene vestingwallen. Volg een rondleiding, maak een boottochtje door vestinggrachten en hoor kanonnen brullen op de Schuttersdagen. Hier krijg je de ultieme vesting-ervaring.

De vesting in
Donkere kazemat met blauw en oranje licht in het Nederlands Vestingmuseum

Vechtstreekmuseum

Over leven aan de Vecht

Het kleinschalige museum op buitenplaats Goudestein vertelt de geschiedenis van de Vechtstreek en haar inwoners. Regelmatig worden er wandelingen met gids georganiseerd over buitenplaatsen in de omgeving. Check hiervoor de UITagenda.

Ontdek de Vechtstreek

Collectieportal Gooi & Vecht

Haal het museum in huis

Neem een digitale duik in de collecties van o.a. Singer Laren en het Nederlands Vestingmuseum en ontdek wat onze musea te bieden hebben. Verfijn je zoekopdracht naar jouw interesses of laat je verrassen. Beluister de verhalen achter bijzondere objecten in de podcastserie Gooise Museumschatten.

Verken de collecties
Conservator laat in het depot van Singer Laren kunstwerken op een wand zien, door deze uit het rek te trekken.