Vestingsteden, forten en UNESCO - Ontdek het rijke verleden

Slenter door oude straatjes met klinkers en monumentale gevels en voel de historie van Gooi & Vecht. Met drie authentieke vestingsteden en de UNESCO Werelderfgoed-iconen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam is er enorm veel te beleven en ontdekken. Stap in de wereld van Floris V in Rijksmuseum Muiderslot en toer langs stoere forten. Duik in het verhaal van Naarden in het Vestingmuseum en wandel over imposante vestingwallen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Water als machtig wapen

Wandel, fiets of vaar door het grootste rijksmonument van Nederland. Je beleeft een oer-Hollands verhaal over onze ingenieuze verdediging met water. Volg het lint van forten, kastelen en vestingsteden.

Beleef de Waterlinie

Forteiland Pampus

Unieke belevenis in stoere setting

Ga voor pampus met een drankje in de hand en dineer stijlvol in het fort tijdens Zomerlicht of Winterlicht. Dwaal over het eiland met de mooiste uitzichten en vlieg in een virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. Beleef een eindeloze tijd op een onbewoond eiland. 

Ontdek Pampus
Naam van Forteiland Pampus op een van de oude gebouwen op het eiland met Nederlandse vlag erboven

Naarden, Weesp, Muiden - Drie magnifieke vestingsteden

 • Muiden

  Muiden zit bomvol verrassingen. Van het Muiderslot en Forteiland Pampus tot de fijnste terrassen aan de Herengracht. Zien we je bij Ome Ko?

  Verken vestingstad Muiden
  Muiden
 • Naarden

  Wandel over de stervormige vestingwallen van een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. Bezoek de iconische highlights zoals de Grote Kerk en het Arsenaal.

  Ontdek Naarden-Vesting
  Naarden
 • Weesp

  Weesp is de levendige vestingstad voor smaakmakers aan de Vecht. Met een historisch centrum, twee torenforten en een eigen bierbrouwerij. 

  Naar vestingstad Weesp
  Weesp

Rijksmuseum Muiderslot

Een wereldberoemd kasteel

Beklim de middeleeuwse torens, stap in een historisch kostuum en dineer in de pruimenboomgaard van P.C. Hooft. Het perfect bewaarde Muiderslot is omringd door water en fantastische kasteeltuinen. Beleef 700 jaar geschiedenis.

Bezoek levendig Muiderslot
Luchtfoto van Kasteel Muiderslot met op de voorgrond de groene kasteeltuinen

Sterke Stelling van Amsterdam

Verken UNESCO werelderfgoed

De stadsmuur van Amsterdam? Die is van water! De Stelling van Amsterdam telt 46 forten en batterijen en vele dijken en sluizen als verdediging van de stad. Uniek in de wereld. Niet voor niets zijn de Stelling en de Nieuwe Hollandse Waterlinie gezamenlijk erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Meer Stelling van Amsterdam