Ontdek Siertuin Gooilust 's-Graveland

's-Graveland

Contact

Siertuin Gooilust
Zuidereinde 47b
1243 KL 's-Graveland
Plan je route
Gooilust siertuin

Verscholen achter de eeuwenoude tuinmuur vind je de siertuin van buitenplaats Gooilust. Achter elke plant en elke boom schuilt een bijzonder verhaal.

Elke dinsdag en zaterdag ben je van 13.00 tot 16.30 uur welkom om een …

Verscholen achter de eeuwenoude tuinmuur vind je de siertuin van buitenplaats Gooilust. Achter elke plant en elke boom schuilt een bijzonder verhaal.

Elke dinsdag en zaterdag ben je van 13.00 tot 16.30 uur welkom om een kijkje te nemen op deze prachtige plek. Vrijwillige gastheren en -vrouwen van Natuurmonumenten kunnen je alles vertellen over de prachtige collectie. In de vroege lente is er al genoeg moois te zien, met de sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid in bloei. En snel daarna volgen talrijke andere bloeiende planten, struiken en bomen. Kom zelf eens kijken en laat je verrassen door al het moois wat achter de muur te ontdekken is!

Bomen en planten uit alle windstreken
De siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met een rijkdom aan exotische bomen en struiken die hier groeiden, zoals gingko's uit China. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook hij verzamelde bomen en struiken uit alle windstreken.

Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen met o.a. een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauwbloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw.

Wil je meer weten over de stichters van Gooilust?
Beluister dan de speciale podcastaflevering 'Het familiedrama achter een straatnaambord' uit de serie Gooise Museumschatten. Te vinden in je favoriete podcastapp en via deze link.

Let op: honden zijn niet toegestaan in de Siertuin.

Wanneer

  • Elke dinsdag en zaterdag t/m 10 november 2024 13.00 - 16.30 uur

Prijzen

  • Gratis

Neem alvast een kijkje

Locatie