Landgoed Schaep en Burgh

's-Graveland

Contact

Buitenplaats Schaep en Burgh
Noordereinde 60
1243 JJ 's-Graveland
Plan je route
Hoofdgebouw Schaep en Burgh met voorplein

Buitenplaats Schaep en Burgh dankt zijn naam aan de stichter Abel Matthijszoon Burgh en zijn neef en erfgenaam Gerard Simonszoon Schaep.

Landgoed
Op de buitenplaats Schaep en Burgh wandel je over imposante beuken- en…

Buitenplaats Schaep en Burgh dankt zijn naam aan de stichter Abel Matthijszoon Burgh en zijn neef en erfgenaam Gerard Simonszoon Schaep.

Landgoed
Op de buitenplaats Schaep en Burgh wandel je over imposante beuken- en eikenlanen. Het statige landhuis heeft een oranjerie en koetshuis, die symmetrisch rond het voorplein staan. Achter het huis vind je een vijver met een eiland. Er is een Capitool achter het landhuis en een vijver met eiland. De Slangenmuur in de tuin is de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland. Het landgoed en de aanliggende 's-Gravelandse Buitenplaatsen zijn een prachtige omgeving voor wandeltochten. 

Interieur van Schaep en Burgh
Veel elementen van het landhuis verkeren nog in originele staat. Het stucplafond in empirestijl, de marmeren vloer, lambrisering in de hal en de platte ovale balusters van het trappenhuis in het hoofdgebouw. In de buitenplaats is tegenwoordig een luxe woonwinkel gevestigd, waar je op afspraak terecht kunt. 

Beroemde gasten
Het echtpaar Willem van Loon en Anna van Winter kocht Schaep en Burgh in 1818 op een veiling voor 75.000 gulden. Gastvrijheid stond hoog in het vaandel. Zij nodigden met regelmaat hoge gasten uit voor een verblijf op het landgoed. Koning Willem II, zijn vrouw koningin Paulowna en koning Willem III waren geziene gasten.

Neem alvast een kijkje

Locatie