Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

Exclusieve excursie door Fort Werk IV in Bussum

Bussum

Contact

Fort Werk IV
Fort Werk IV
Dr Abraham Kuyperlaan 1A
1402 SB Bussum
Plan je route

Bestel nu je tickets

Fort Werk IV in Bussum

Op zondag 21 april heb je tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed de unieke gelegenheid om Fort Werk IV in Bussum te bezichtigen. Naast de mogelijkheid om vrij te wandelen, zijn er rondleidingen, boeiende lezingen en nog veel meer leuke verrassingen.

Ooit was Fort Werk IV - gelegen tussen Spant en Spor…

Op zondag 21 april heb je tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed de unieke gelegenheid om Fort Werk IV in Bussum te bezichtigen. Naast de mogelijkheid om vrij te wandelen, zijn er rondleidingen, boeiende lezingen en nog veel meer leuke verrassingen.

Ooit was Fort Werk IV - gelegen tussen Spant en Sportpark Zuid - in gebruik als verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinies. Decennia later werd het een plek waar niemand meer naar omkeek. Gelukkig heeft het fort de tand des tijds doorstaan en floreert het nu als nooit tevoren. Twintig jaar geleden is het herontdekt.

Nanny Blank was een van de kartrekkers van het eerherstel van het fort, en zij neem bezoekers exclusief mee voor een rondleiding op 21 april. Hierbij vertelt ze alles over de geschiedenis. 

De rondleiding duurt 30 minuten en start om 11.30, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. 

Lezing 'De Waterlinies in de context van Natuur, Cultuur en Geschiedenis'
De lezing wordt verzorgd door Don Scheers, voormalig wetenschapper en organisatieadviseur 'strategie en verandermanagement'. Scheers heeft zich als IVN-natuurgids nader verdiept in de achtergronden van de waterlinies. In zijn presentatie van één uur neemt hij belangstellenden mee dwars door de boeiende geschiedenis van de waterlinies en eindigt bij Fort Werk IV in Bussum. 

Lezingen om 13.00 en 15.00 uur.

Over Fort Werk IV
Rijksmonument Fort Werk IV staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Fort Werk IV is een oud verdedigingswerk in Bussum met een bijzondere geschiedenis. Eeuwenlang beschermde de Hollandse Waterlinie het westen van ons land tegen een vijandelijke aanval. Rond 1870 werd op 2,5 kilometer vóór de vesting Naarden een linie van vijf forten aangelegd. Dit werd een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Werk IV is het laatst overgebleven van de vijf oorspronkelijke werken. 

Praktische informatie
De rondleidingen en lezing zijn gratis, een reservering voor tickets is wel verplicht. 

Weekend van het Verdedigingserfgoed
Je krijgt een gratis excursie aangeboden in het kader van het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Door heel Nederland zijn in dat weekend schuilkelders, luchtwachttorens, forten en vestingen toegankelijk.

Prijzen

  • Gratis

Locatie