De erfgoedverhalen - Van Comenius tot Mondriaan

Tijdens het Erfgoedfestival 2021 belichtten we grensverleggende ideeën, denkers, personen en ontwikkelingen die in Gooi & Vecht tot bloei zijn gekomen en die soms tot ver over de landsgrenzen hun uitwerking hebben gekregen. 

Begin twintigse eeuw was het Gooi en de Vechtstreek een plek waar grote innovaties samen kwamen. Tussen 1880 en 1920 vormden de natuur en schone lucht een belangrijke reden om vanuit de stad naar het Gooi te reizen.

Schilders (van Neuhuys en Mauve tot Mondriaan en Van der Leck), dichters (bijv. Roland Holst) en schrijvers (Van Eeden, Van Bruggen) vonden rust en inspiratie in de dorpen op de heide. Wereldverbeteraars, zoals prof. Jacob van Rees in Blarcum en Frederik van Eeden in Bussum, probeerden er hun ideale wereld in het klein te verwezenlijken door het stichten van kolonies. Ook in Huizen ontstond een gemeenschap waarin de nieuwe ontwikkelingen omarmd werden. Het modernisme in de schilderkunst werd door belangrijke kunstenaars in Laren en Blaricum vormgegeven. Ook buiten de beeldende kunst vonden belangrijke innovaties in de regio plaats. In Hilversum zorgde de architect Dudok voor grote vernieuwing in de architectuur en stedenbouw.

Begin 20e eeuw waren veel sociaal hervormers actief om de bevolking te ondersteunen en te stimuleren. Van Houten ontwikkelde in Weesp in zijn chocoladefabrieken leerprogramma’s voor zijn medewerkers. De seinfabrieken in Hilversum vormen de oorsprong van de opkomst en bloei van de media-industrie in Hilversum en Bussum. De radio werd 100 jaar geleden in het Gooi ontwikkeld, waarna de komst van de omroepen en televisiestudio’s naar de stad, zorgden voor een complete mediastad.

In Loosdrecht en omgeving vonden vernieuwers een aantrekkelijke woonplaats. Jonkheer Henri van Sypesteyn herbouwde het kasteel van zijn voorvaderen in Loosdrecht en ontwierp hierbij een tuin van uitzonderlijke kwaliteit. Als verzamelaar en tuinexpert zette hij de Nederlandse tuinarchitectuur op de kaart.

Duik in de verhalen
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht 2021 is afgelopen, maar je kunt nog steeds genieten van de grensverleggende ideeën en erfgoedverhalen. Ga op pad met inspirerende thematische wandel- en fietsroutes of beluister de podcastserie Gooise Grensverleggers


Het Erfgoedfestival is een tweejaarlijks festival in het Gooi en de Vechtstreek, met iedere editie een ander centraal thema in de programmering. Het is een samenwerking van Singer Laren, Kasteel-Museum Sypesteyn, Museum Huizen, Instituut voor Beeld en Geluid, Dudok Architectuur Centrum, Museum Hilversum, collectie Hilversum, Museum Weesp, Rijksmuseum Muiderslot, Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Pinetum Blijdenstein, Papageno Huis, Tussen Vecht en Eem, de Gooise bibliotheken, Comenius Museum, de Dooyewaard Stichting, Dropstuff en Visit Gooi & Vecht.