Wil jij de prachtige dorpskernen langs de Vecht ontdekken en onderweg de mooiste highlights, markante gebouwen en bijzondere verhalen meepikken? Wandel dan een van de Vroeger & Nu routes in Breukelen, Loenen aan de Vecht, Maarssen en Vreeland. Onderweg zijn de routeborden – met beelden van vroeger en informatieve teksten - zo geplaatst dat je de huidige situatie ziet vanuit het perspectief van de fotograaf of kunstenaar van vroeger. De routes kunnen op ieder punt gestart worden en elk bord geeft een routebeschrijving naar het volgende bord.

Over de Brooklyn Bridge

Breukelen Vroeger en Nu | 2 km 

Die brug in New York kent iedereen, maar wist je dat de oorspronkelijke Brooklyn Bridge hier in Breukelen ligt? Deze wandelroute brengt je langs monumentale buitenplaatsen, parken, rivier de Vecht en genoeg gezellige terrassen en leuke winkels. Naast het iconische bruggetje vormen buitenplaats Boom en Bosch en het chique Kasteel Nyenrode nog twee van de highlights onderweg.

Naar de route
Zicht op de historische kern van Breukelen aan de Vecht met het iconische witte bruggetje van Breukelen en drie varende sloepen op de voorgrond.

Schilderachtig mooi

Vreeland Vroeger & Nu | 5 km 

De schoonheid van het kleine Vreeland moet je gewoon ervaren. De oude kern van het dorp en het gewezen kasteel Vredelant zijn enkele van de highlights langs deze wandelroute. Beeldbepalend voor het aanzicht van het pittoreske dorp is de Van Leer Brug. Tip: neem plaats op een van de bankjes langs de waterkant en geniet van de voorbijgaande bootjes. Wandel langs de highlights van Vreeland en vergelijk de situatie Vroeger en Nu aan de hand van historische foto’s en 20 informatieborden langs de route.

Naar de route
Van Leer brug over de Vecht met fietsers op de brug en bloeiende roze hortensia's op de voorgrond.

Rijk buitenleven

Maarssen Vroeger & Nu | 3 km 

Buitenplaatsen Doornburgh, Goudestein en Herteveld zijn drie van de prachtige highlights waar deze wandelroute je langs leidt. Onderweg kom je tientallen leuke terrassen en winkels tegen. Onze tip: las een kleine pauze in voor koffie met homemade boterkoek in de binnentuin van Doornburgh. Een uniek verscholen plekje langs de Vecht. Een startpunt van de route kan zijn bij Goudestein, waar je gratis kunt parkeren. Loop dan zeker even binnen bij het Vechtstreekmuseum.

Bekijk de route

Beleef 1000 jaar historie

Loenen aan de Vecht Vroeger & Nu | 2,5 km

Met 144 monumenten in de dorpskern is Loenen aan de Vecht misschien wel het mooiste Vechtdorp. Deze wandelroute leidt je door middel van 19 borden met historische foto’s en teksten langs de meest fotogenieke plekjes. Je komt onderweg langs tientallen monumenten, gezellige terrassen voor een kleine break, winkeltjes en prachtig onderhouden tuinen. Op zaterdagen kun je de korenmolen bezoeken en een bezoekje aan de Mijndense sluis is elke zomerdag een feest.  

Bekijk de route

Terug tot de 13e eeuw

Nigtevecht Vroeger & Nu | 2,3 km

Wandel langs de highlights van het pittoreske Vechtdorp Nigtevecht met deze Vroeger & Nu wandelroute en laat je meenemen door de mooiste verhalen over het dorp. Tip: je bezoekje aan Nigtevecht uitbreiden? Steek de Liniebrug over naar het robuuste Fort bij Nigtevecht. Verscholen in het groen ligt deze unieke locatie tussen Nigtevecht en Abcoude, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.

Bekijk de route
Gezin bij fort Nigtevecht