De heidegebieden in het Gooi zijn in ieder seizoen prachtig. Met sneeuw bedekt, met jong groen aan de bomen, uitbundig paars bloeiend in augustus en september, of vol in de herfstkleuren. Wil je de schoonheid van het Goois Natuurreservaat in het echt bewonderen tijdens een lekkere wandeling? Wij helpen je op weg! Met routetips, handige startpunten voor je wandelroute en heerlijke horeca om even bij te komen onderweg.

Onze heidegebieden

Goois Natuurreservaat

Het Goois Natuurreservaat beslaat een gebied van ruim 2.800ha tussen het Gooimeer en Hollandsche Rading. Naast heidevelden zijn er ook bossen, zandverstuivingen, graslanden en historische akkers. Iedere heide heeft zijn eigen unieke karakter. Je hebt de Zuiderheide (Laren), Hoorneboegse Heide (Hilversum), Tafelberg- en Blaricummerheide (Blaricum), Bussummerheide (Bussum), Westerheide (Laren/Hilversum) en de Franse Kampheide (Bussum).

Meer over het Goois Natuurreservaat

Routetip 1 | 8km

Tafelberg- en Blaricummerheide | Blaricum

Wandel door het landschap dat schilder Mauve geïnspireerd heeft. Grote kans dat je de schapen op de hei ziet grazen. Je loopt langs de schaapskooi en eindigt op de 36 meter hoge Tafelberg waar je een prachtig uitzicht hebt. Press pause... and enjoy the view.
Startpunt Wandelnetwerk: De Tafelberg
Horeca: De Eendracht, De Goede Gooier

Bekijk de route

Routetip 2 | 8km

Wester- en Bussummerheide | Bussum, Hilversum, Laren

Wandel door het grootste aaneengesloten heidegebied in het Gooi. Door de combinatie van jonge en oude planten bloeit de heide hier in vele kleuren paars. In het landschap zie je o.a. doodwegen, een urnenveld en grafheuvels, waaruit blijkt dat het gebied al duizenden jaren door de mens wordt gebruikt. Grote kans dat je Schotse Hooglanders of de schaapskudde tegenkomt.  
Startpunt Wandelnetwerk: Sint Janskerkhof
Horeca: La Place Laren, Heidezicht Bussum (net buiten de route)

Ga op pad
Schotse hooglander op de Westerheide met een fietser op de achtergrond.

Routetip 3 | 25km

Het Voetstappenpad | Hilversum

Een afwisselend ‘rondje om Hilversum’ door heidevelden, bossen, landgoederen en weilanden en deels via onverharde paden. Je kunt de route in één keer lopen of opdelen voor een kortere wandeling. De keuze is aan jou. Onderweg kom je langs een aantal leuke terrassen, maar vergeet niet wat home made lekkers mee te nemen. 
Startpunt Wandelnetwerk: o.a. Startpunt Zwarte Berg
Horeca: Theehuis ’t Bluk, Bij de Tuinman, Brasserie Zonnestraal

Bekijk de route

Wandelnetwerk Gooi & Vecht

Bepaal je eigen route

Naast de routetips kun je ook de gekleurde pijlen van het Wandelnetwerk Gooi & Vecht volgen, om een mooie route te wandelen. Bij een Startpunt zie je welke routes van het Wandelnetwerk er in de buurt liggen en kies je welke jij wilt lopen. In de webshop vind je een handige kaart van het Wandelnetwerk met plattegronden, praktische info en tips.

Naar de webshop
Houten routepaaltje met gekleurde routepijlen van het Wandelnetwerk erop.

Eten & Drinken

Horeca aan de heide

Onderweg even bijkomen met een home made taartje en goede koffie, genieten van een uitgebreide shared lunch of de dag afsluiten met een gezellige borrel. Aan en middenin onze heidegebieden zitten een aantal bijzondere horeca hotspots, en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Bekijk hotspots aan de heide