Podcastserie Gooise Museumschatten

Over topstukken en hun verhalen

Podcasts Gooise Museumschatten

Beluister de verhalen - Duik in de collecties met museumexperts

Ben je benieuwd naar het verhaal achter een postduifbriefje uit de 19e eeuw, de Denker van Rodin of het bijzondere Loosdrechts porselein? Speciaal voor Collectieportal Gooi & Vecht is de podcastserie 'Gooise Museumschatten' ontwikkeld. In de podcast gaat Caspar Stalenhoef in gesprek met museumdirecteuren en conservatoren uit de deelnemende musea en ontrafelt hij de verhalen achter iconische topstukken en onbekende museumpareltjes.  

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering online. Je beluistert ze hier, of volg de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Aflevering 12 - De Geer & Comenius: de vriendschap tussen een wapenhandelaar en een vredestichter

Vanaf 1642 gaan twee heel verschillende mannen met elkaar samenwerken. De Nederlandse zakenman Louis de Geer (1587-1652), rijk geworden door de verkoop van wapens en bekend als de ‘kanonnenkoning van Europa’, zoekt contact met de Tsjechische theoloog en onderwijshervormer Jan Amos Comenius (1592-1670), die zich juist inzet voor vrede. Caspar Stalenhoef spreekt met John Exalto, directeur van het Comenius Museum, over wat deze mannen bij elkaar bracht.