Gooi & Vecht is rijk aan prachtige kastelen en buitenplaatsen. Van onbekende parels die slechts enkele keren per jaar exclusief met gids te bezoeken zijn. Tot één van de bekendste kastelen van ons land, met een bruisende programmering voor jong en oud. Wil je het rijke buitenleven in Gooi en Vechtstreek zelf ervaren, net als de Amsterdamse kooplieden in de 17e en 18e eeuw? Plan dan een mooie fietstocht door onze regio of check de UITagenda voor aankomende activiteiten op deze bijzondere locaties.   

Beroemd middeleeuws kasteel

Rijksmuseum Muiderslot | Muiden

Het Muiderslot is één van de bekendste en best bewaarde kastelen van ons land. Het is omringd door water en prachtige kasteeltuinen. Hier beleef je 700 jaar geschiedenis tijdens een dagje uit voor jong en oud! Stap in de wereld van Floris V, beklim de middeleeuwse torens met de audiotour of dineer in de pruimenboomgaard van P.C. Hooft. In de weekenden en schoolvakanties zijn er extra activiteiten: van tuinsafari tot ridderbootcamp. Kijk hiervoor in de UITagenda. 

Meer over het Muiderslot
Kasteel Muiderslot op een zonnige dag met op de voorgrond hoge geelkleurige grassen

Geschiedenis vol sterke vrouwen

Slot Zuylen | Oud-Zuylen

Slot Zuylen heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners. Hierin spelen sterke vrouwen een prominente rol, zoals schrijfster Belle van Zuylen. In het kasteel vol oorspronkelijk meubilair en kostuums, maak je kennis met het dagelijks leven van de Utrechtse adel. Ook sieren kunstschatten zoals schilderijen van Gerard van Honthorst, zeldzaam glaswerk en Chinees porselein het huis. Bezoek je het kasteel met (klein)kids? Dan is de muizenspeurtocht een echte aanrader. In het Koetshuis kun je terecht voor lunch met producten uit eigen tuin, koffie met gebak en zelfs high tea. Of haal iets to go en zoek een fijn plekje op in de kasteeltuin.

Meer over Slot Zuylen

Een verborgen parel

Kasteel Loenersloot | Loenersloot

Wist je dat dit kasteel mogelijk het oudste gebouw in de Vechtstreek is? De vertrekken zijn stuk voor stuk prachtig en authentiek. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De kasteeldeuren gaan exclusief open voor de rondleidingen met gids, en een bezoekje is beslist de moeite waard. De donjon, rond 1200 gebouwd, is het trotse hart van het verscholen gelegen kasteel. Het kasteelpark is altijd vrij toegankelijk en een heerlijke plek voor een wandeling. Ook door het kasteelpark worden regelmatig rondleidingen gegeven. Kijk hiervoor in de UITagenda.

Meer over Kasteel Loenersloot

Kasteel van 100 jaar

Kasteel-Museum Sypesteyn | Loosdrecht

Rond 1900 liet jonkheer Henri van Sypesteyn het kasteel bouwen op de fundamenten van oudere gebouwen, en het werd ingericht als museum voor al zijn verzamelingen. Tegenwoordig is het een verscholen oase van rust in het bruisende Loosdrechts Plassengebied. Ga voor een wandeling of picknick in de prachtige kasteeltuin of geniet van een kop koffie op het terras. Het museum heeft inmiddels de grootste verzameling Loosdrechts porselein, tentoongesteld in combinatie met bijzondere meubels, sculpturen en 18e-eeuwse uurwerken. 

Meer over Kasteel-Museum Sypesteyn

Aan de oever van de Vecht

Kasteel Nyenrode | Breukelen

Een echte blikvanger langs de Vecht, waarvan de historie teruggaat tot de dertiende eeuw! In het kasteel zie je nog veel oude elementen, ondanks de restauraties en renovaties door de jaren heen. Het kasteel staat op een bosrijk landgoed van bijna 60 hectare groot, met o.a. een koetshuis, volières, hertenkamp en een rozentuin met duizenden rozen. Tegenwoordig is in het kasteel de prestigieuze Nyenrode Business Universiteit gevestigd. Het kasteel en landgoed zijn niet vrij toegankelijk, maar worden een paar keer per jaar exclusief opengesteld voor publiek. Kijk voor aankomende rondleidingen in de UITagenda.

Meer over Kasteel Nyenrode

Fietsroute tip

Buitenplaatsen & Plassenroute | 36 km

Fietsknooppunten: 45, 47, 48, 49, 27, 28, 26, 07, 25, 02, 84, 46, 45

Fiets langs kastelen en buitenplaatsen, door landschappen waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Deze ronde brengt je naar de mooiste plekjes van de Vechtstreek, de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Je komt o.a. langs Slot Zuylen, Kasteel Nyenrode, Kasteel-Museum Sypesteyn en tientallen monumentale buitenplaatsen langs de Vecht. En onderweg is natuurlijk volop horeca om even op te laden.

Naar de route