Op zoek naar een leuk uitje met de (klein)kinderen? Pak eens een museum! In Gooi & Vecht vind je een paar van de gaafste kidsproof musea van Nederland. Verken het stoere forteiland Pampus, ga op bezoek bij de ridders van het Muiderslot, hoor de kanonnen bulderen in het Vestingmuseum of doe lekker creatief in het kinderatelier van Singer Laren. Laat je inspireren door onze kidsproof museumtips voor het hele gezin!

Ga op unieke media-museumreis

Mediamuseum Beeld en Geluid | Hilversum

In het meest interactieve Mediamuseum ter wereld staat jouw medialeven centraal (vanaf ca. 8 jaar). Het museum past zich aan aan jouw handelingen, dus je gaat op een hele persoonlijke museumreis door het medialandschap van toen, nu en de toekomst. Ontdek meer dan vijftig interactieve 'spellen', honderden uren aan audiovisueel materiaal en objecten uit de mediageschiedenis. 

Ontdek het Mediamuseum

Duik in de historie

Nederlands Vestingmuseum | Naarden

Ga op ontdekkingstocht door de duistere kazematten, hoor de rimpeling in de vestinggracht door de luistergaten, leer over de bijzondere Hollandse Waterlinies en wandel samen over de vestingwallen: het kan allemaal in het Nederlands Vestingmuseum. Elke derde zondag van de maand is het Schuttersdag en bulderen de kanonnen!

Naar Naarden-Vesting
Kindje rent over de vestingwal tussen de rode kanonnen van het Nederlands Vestingmuseum door.

Op een onbewoond eiland

Forteiland Pampus | Muiden

Pak de Pampus-boot naar het forteiland, want hier is van alles te ontdekken voor kinderen én volwassenen. Koop een speciale Pampus-sleutel in de shop en activeer de games in Het verhaal van Pampus. Communiceer met morsecodes, kook voor de soldaten en maak een onvergetelijke virtuele luchtballonvaart over de Stelling van Amsterdam. Ga op blacklight-speurtocht door een écht militair fort en vind alle verborgen aanwijzingen.

Ga voor Pampus

Naar de ridders

Rijksmuseum Kasteel Muiderslot | Muiden

Het Muiderslot is misschien wel het bekendste kidsproof uitje in Gooi & Vecht. Maar dat is niet zonder reden! Welk kind wil zich nou niet voor een dagje een ridder of prinses in een echt kasteel voelen? Volg de torenroute met de speciale audiotour voor kids of verken het kasteel met de speurtocht (6 t/m 11 jaar). Check de UITagenda voor alle speciale activiteiten.

Ontdek het kasteel

Kunst kijken (en maken) met kids

Singer Laren | Laren

Dwaal door de zalen van museum Singer Laren en door de museumtuin samen met karakter ‘Pim’ en bekijk de kunst, planten en bloemen met andere ogen (4+ en 7+). Het zoekblad is gratis bij een museumbezoek en afgestemd op de tentoonstelling van dat moment. Iedere week kunnen kleine creatievelingen zelf aan de slag in het Open Kinderatelier.

Get creative
Kinderen op ontdekkingstocht in de museumtuin van Singer Laren samen met een begeleider, die iets interessants buiten het beeld aanwijst.

Voor archeologen in de dop

Geologisch Museum Hofland | Laren

Kan jouw (klein)kind ook eindeloos zoeken naar de mooiste stenen en schelpjes? Of is 'ie juist helemaal gek van dino's? Dan is dit intieme archeologische museum een must visit. Geologisch Museum Hofland valt in de categorie klein maar fijn, maar er is genoeg te zien én te doen. Voor kinderen zijn er elke eerste zondag van de maand creatieve workshops.

Hop! Naar Hofland
Jongen kijkt naar beneden in installatie in Museum Hofland

Beleef het kasteel

Slot Zuylen | Oud-Zuilen

Luister naar de mooiste verhalen over het leven op het kasteel tijdens de speciale gezinsrondleiding (iedere zondag om 14.00 uur) of ga op speurtocht naar de kleinste bewoners van Slot Zuylen. Overal in het kasteel zijn namelijk muisjes verstopt! Kun jij ze allemaal vinden? Lever je formulier na afloop in bij het Koetshuis voor iets lekkers. Voor iets oudere kids is er ook een gave speurtocht, die je aanmoedigt tot goed kijken.

Naar Slot Zuylen
Twee kindjes doen de muizenspeurtocht in Slot Zuylen en kijken in een kast.

Puzzelen met topstukken

Museum Weesp | Weesp

Museum Weesp neemt je mee in de verhalen van de stad en haar bewoners, van de vroegste nederzetting uit de IJzertijd tot nu. Bewonder het eerste porselein van Nederland, leer hoe chocolade gemaakt wordt en ontdek waarom de Weesper jenever favoriet was bij de VOC. Ga op topstukkenspeurtocht en ontdek het verhaal achter ieder topstuk! Los jij de levensgrote topstukkenpuzzel op?

Ontdek Museum Weesp
Grote puzzelstukken van de vloerpuzzel liggen door elkaar in Museum Weesp.