Op je eigen tempo peddelen door velden van waterlelies en gele plomp in het Loosdrechts Plassengebied, op plekken waar geen andere boten mogen komen. Hoor het riet wuiven en de kleine karekiet fluiten. Bewonder de monumentale buitenplaatsen en theehuizen op de oevers van de Vecht en peddel onder de oorspronkelijke Brooklyn Bridge door. Zwerf door de petgaten en langs de legakkers van de betoverende Kievitsbuurt. Volg een van de zeven bewegwijzerde kanoroutes verspreid door de regio, ieder met zijn eigen unieke karakteristieken. Per kano of sup is de ultieme manier om de waterrijke schoonheid van Gooi & Vecht te ervaren.

Dwars door de waterlinies

Fortenland kanoroute

22 km, ca. 7 uur
Startpunt: Keetpoortsluis of Jachthaven Weesp

Vaar door de geschiedenis van UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Onderweg kom je onder meer langs het Muizenfort (Muiden), Fort Ossenmarkt (Weesp), Fort Uitermeer (Weesp) en vestingstad Naarden. Deze route is in twee richtingen bewegwijzerd met zeskantige bordjes.

Op naar Fortenland

Gebied van stilte & reuring

Oud Loosdrecht kanoroute

9 km, ca. 2,5 uur
Startpunt: Vuntusstrand of bij kanoverhuurders

Langs legakkers, weiden, door moerasbos en over het open water van de Loosdrechtse Plassen. Deze bijzondere en afwisselende route geeft je een ontspannen kennismaking met het Vechtplassengebied. De Oud Loosdrechtroute is in één richting bewegwijzerd met zeskantige bordjes. 

Naar de route

Beleef waterrijke schoonheid

Kortenhoefse Plassen kanoroute

10 km, ca. 3 uur
Startpunt: TOP Ottenhome Kortenhoef of bij kanoverhuurders

Deze Natuurmonumenten-route voert je door een van de rustigste en mooiste stukjes van het Loosdrechts Plassengebied. Volg de routemarkering en ontdek zo met je kano of sup dit weelderige natuurgebied van plassen, sloten, rietkragen en tapijten van bloeiende waterlelies. Omdat hier veel bijzondere planten en dieren leven, is het gebied alleen toegankelijk voor kano’s, sups en roeiboten.

Bekijk de route
Twee suppers op de Kortenhoefse Plassen tussen een hele hoop waterlelies.

Geniet van weldadige rust

Vuntus kanoroute

5 km, ca. 2 uur
Startpunt: Vuntusstrand of bij kanoverhuurders

Ontdek het bijzondere, grillige landschap van legakkers en petgaten. Vaar door zeeën van waterlelies en gele plomp en hoor onderweg vele vogels fluiten. Er leven hier vele diersoorten, zoals de zwarte stern, de (ongevaarlijke) ringslang en de purperreiger. Dit is een bewegwijzerde route van Natuurmonumenten. Bij de speciale kanosteigers kun je gemakkelijk opstappen of overstappen.  

Naar de route

De ideale familieroute

Rondje Stille Plas

8 km, ca. 2,5 uur
Startpunt: Paviljoen De Strook

Deze overzichtelijke kanoroute voert je langs de oevers van de Stille Plas bij Breukeleveen. De plas is alleen bereikbaar via twee smalle, ondiepe en lage doorvaarten. Hier vind je geen grote boten en er is weinig drukte. Daarmee is het een uitgelezen gebied voor een gezellige kano-middag met het hele gezin. De route is met zeskantige bordjes bewegwijzerd in beide richtingen. 

Bekijk de route

De mooiste rivier van Nederland

Muyeveldse Wetering kanoroute – Vecht & Loosdrecht

15 km, ca. 4 uur
Startpunt: Paviljoen De Strook

Bewonder de monumentale buitenplaatsen en theehuizen op de oevers van de Vecht en peddel onder de oorspronkelijke Brooklyn Bridge en andere karakteristieke bruggen door. Het noordelijke deel voert je langs legakkers en polders. De zuidelijke helft van de route voert je langs Breukelen, via Scheendijk naar de Kievitsbuurt. Deze afwisselende, bewegwijzerde vaarroute is in te korten tot een ronde van 12 km.

Bekijk de route

Labyrint van legakkers & petgaten

Zwerftocht Kievitsbuurt Loosdrecht

8 km, ca. 2,5 uur
Startpunt: Paviljoen De Strook

Dit is een uitbreiding van de Muyeveldse Wetering kanoroute. Als je met je kano of sup liever ronddwaalt door een stukje mooie natuur, zonder een specifieke route te volgen, dan is de kanozwerftocht door de Kievitsbuurt een echte aanrader. Op een aantal punten zijn ter oriëntatie markeringen aangebracht. Je kunt daarmee zelf je route bepalen in dit labyrint van legakkers en petgaten. 

Ga zwerven

Langs kastelen, forten en molens

Nieuwe Hollandse Waterlinie kanoroute

33 km, ca. 10 uur
Startpunt: Muiden (let op: deze route is geen ronde)

Deze kanoroute biedt de mogelijkheid om de 7 bewegwijzerde kanoroutes in Gooi & Vecht met elkaar te verbinden. Volg de rivier de Vecht, ook wel aangeduid als de mooiste rivier van Nederland. Want naast vele forten zie je op de oevers ook historische kastelen, monumentale buitenplaatsen uit de 17e en 18e eeuw, molens en vaar je door pittoreske Vechtdorpen zoals Vreeland, Loenen aan de Vecht en Breukelen. 

Volg de Vecht
Plezierschepen in de jachthaven in Muiden met het Muiderslot op de achtergrond.

Wonderschone natuur

Wijdemeren kanoroute

21 km, ca. 5,5 uur
Startpunt: TOP Ottenhome

Het Loosdrechts Plassengebied is perfect voor natuurliefhebbers, en deze route brengt je langs de mooiste plekjes. Onderweg kano of sup je door een moerasbos en langs tal van bijzondere planten zoals waterviolier en pijlkruid. De trilvenen – stukken plantendek die op het water drijven, waarop zeldzame plantensoorten zoals wilde orchideeën groeien – horen echt bij dit gebied. En hou je ogen open, want misschien spot jij wel ijsvogels, purperreigers, reeën en vossen onderweg!

De natuur in