Wil je het Gooi in al z’n glorie meemaken? Pak dan de fiets. Want alleen zo krijg je alle parels van het meesterlijke landschap mee. Met deze route fiets je door bossen, over heide en langs vaartjes en historische akkers. Tussendoor stop je bij de meest unieke plekjes midden in de natuur voor een hapje of een drankje, terwijl je geniet van al het schoon om je heen. Welkom in het Gooi!

Met de fiets

Moeiteloos door het Gooi

Je kunt het Gooi prima verkennen met de OV-fiets, maar waarom zou je je suf trappen als je ook een comfortabele e-bike kan huren bij Van Beek Tweewielers. Zo zie je het meest en rijd je met gemak een stuwwal of natuurbrug op, want die ga je op deze route geheid tegenkomen. Samen nog even de route voorbespreken voor je op de fiets stapt? In de buurt van Van Beek wordt bij Koffie & Jij de lekkerste koffie geserveerd op het kleine, zonnige terras of op minder mooie dagen binnen in het trendy café.

Huur je fiets bij Van Beek

Landgoed Zonnestraal

De fotogenieke Hoorneboegse Heide

De eerste stop van vandaag is bij Hilversums trots: de Hoorneboegse Heide. Via de fietspaden kun je de hei dwars oversteken, maar je kunt natuurlijk ook even afstappen voor een kort rondje. Misschien kom je er de kleine kudde grazende Charolais koeien wel tegen. Had je de koffie in Hilversum overgeslagen? Dan is Brasserie Zonnestraal de perfecte plek om even te pauzeren. Dit oude sanatorium is een van de meest iconische gebouwen in Hilversum en het uitzicht vanuit de brasserie en het terras is werkelijk adembenemend.

Meer over Zonnestraal

Land & Boschzigt

Lokale wijn en lunch uit de streek

Vanaf Landgoed Zonnestraal fiets je via Loosdrecht naar de oudste biologische tuinderij van Nederland: Land & Boschzigt in ‘s-Graveland. Op de plek waar in de 17e eeuw perziken, ananassen, peren en abrikozen werden geteeld, staan nu 2000 trotse druivenranken. De wijn van Land & Boschzigt is dan ook een heerlijke soepele wijn met een afdronk van deze friszoete vruchten. Neem een paar flesjes mee voor thuis, je koopt ze in de oude tuinschuur. Voor je verder fietst geniet je bij Proeflokaal De Serre van een smaakvolle, biologische lunch met groenten van het land en producten uit de omgeving

Ontdek Land & Boschzigt

Bussummer- en Westerheide

Het schilderachtige ‘Land van Mauve’

Een fietstocht van zo’n 20 minuten langs het karaktervolle Spanderswoud brengt je vervolgens bij de Bussummer- en Westerheide. Dit is het grootste aaneengesloten heideveld van het Gooi, met struikheide, Schotse Hooglanders en grazende schapen. Het is niet voor niets dat dit gebied ook wel ‘Het land van Mauve’ wordt genoemd. Het beeldschone landschap is voor kunstschilder Anton Mauve tijdens zijn meest succesvolle jaren namelijk een grote inspiratie geweest. Langs de paden staan bankjes waar je je in alle stilte kunt verwonderen over het schilderachtige decor.

Meer fietstips in Gooi & Vecht

Kunstenaarsdorp Laren

Kunst van de oude meesters 

Wanneer je de Bussummerheide oversteekt fiets je zo het karaktervolle kunstenaarsdorp Laren in. In museum Singer Laren geniet je nog even na van het kunstige landschap, want hier hangt onder andere toonaangevend werk van Mauve aan de muren. In de sierlijke beeldentuin is een fijn terras, maar zorg dat je ook nog wat tijd overhoudt voor IJssalon de Hoop in buurdorp Blaricum. Het eclectische interieur is waanzinnig en je haalt er absoluut het lekkerste ijs van het Gooi. Je ziet aan de rij voor de deur meteen dat je op de goede plek bent.

Meer over Laren & Blaricum

Bij de Tuinman

Het Gooi in je glas en op je bord

Sluit je dag af in stijl en schuif aan voor een borrel of diner bij restaurant Bij de Tuinman, verscholen in het bos op Buitenplaats De Hoorneboeg. In het knusse restaurant of op het terras aan de moestuin proef je het Gooi in je glas én op je bord. Alles wat je er kunt bestellen wordt namelijk zoveel mogelijk bereid met groenten uit eigen moestuin en producten uit de streek. Neem bijvoorbeeld een van de bijzondere tuincocktails, een appelcider van buurman Elegast of het overheerlijke ‘Tafeltje van de Tuinman’-menu.

Meer Bij de Tuinman

Glamping Gooise Heide

Het luxe buitenleven

Blijf je slapen? Het beste van twee werelden komt samen midden in het bos bij Huizen, waar je omringd bent door natuur in alle comfort die je gewend bent. In de luxe safaritenten van Landal Gooise Heide heb je een lekker bed en een eigen badkamer en keuken. Op de veranda geniet je met een glas wijn tot in de late uurtjes van de geluiden van het bos. Wie de nacht liever in een hotel doorbrengt boekt de suite met levende plantenwand in Hotel Gooiland voor een groene beleving.

Waar ga jij slapen?