Beleef een dag vól kunst en cultuur - langs cultureel erfgoed in een nieuw licht, historische buitenplaatsen, moderne kunst van jong talent en werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars en architecten. Met de auto volg je vanaf Maarssen het mooiste gedeelte van de schilderachtige Vecht langs al deze parels. De route eindigt tussen de oude meesters in de pittoreske kunstenaarsdorpen Blaricum en Laren. Geniet en verwonder je met deze Buitenkunst route in Gooi & Vecht.

Buitenplaats Doornburgh

Culturele hotspot aan de Vecht

Deze dag kun je niet beter starten dan bij een van de vele buitenplaatsen die Gooi & Vecht rijk is. De route begint dan ook in Doornburgh, buitenplaats voor kunst en wetenschap, gevestigd in een voormalig klooster aan de Vecht. De priorij alleen al is een bezoek waard, want het is een veelgeprezen architectonisch topstuk van de Bossche School. Daarnaast zijn er regelmatig toonaangevende exposities. Geniet van een verse muntthee of duurzame lunch in de binnentuin.

Beleef Buitenplaats Doornburgh
Drie vrouwen zitten op een bankje in de bloemrijke binnentuin van Buitenplaats Doornburgh.

Tentoonstelling EXODUS

Eigentijdse tocht naar 'het Beloofde Land'

Tot eind september kun je je op Buitenplaats Doornburgh onderdompelen in EXODUS, een groepstentoonstelling in samenwerking het Bijbels Museum. De initiatiefnemers willen mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van spanning en verandering. Voor EXODUS is een keuze gemaakt uit meer dan 700 inzendingen voor de gelijknamige Open Call. De meest inspirerende werken vullen nu de kloostergangen, kleine kabinetten en grote zalen. 

Ga voor EXODUS
Tentoonstellingsopstelling EXODUS in de kloostergangen van buitenplaats Doornburgh, met op de voorgrond een groot lichtkunstwerk aan de muur.

De Vecht

Een kunstwerk op zich

Je vervolgt de route langs de prachtige Vecht, slingerend langs imposante buitenplaatsen en door pittoreske Vechtdorpen, richting Weesp. Eén blik op dit adembenemende historische stukje Nederland en je begrijpt meteen waarom rijke Amsterdamse kooplui hier in de 17e eeuw hun zomers graag doorbrachten. De Vecht is hét pronkstuk van de streek, dus neem er lekker de tijd voor. Stop onderweg voor een koffie aan het water bij één van de prachtige terrassen, wandel door het schilderachtige Loenen aan de Vecht of bewonder Fort Uitermeer met z’n oude schutsluis.

Meer over de Vecht

Weesp

Stad vol buitenkunst

Met z’n grachten en monumentale gevels wordt Weesp ook wel klein Amsterdam genoemd. In een kerk in de oude binnenstad zit het majestueuze proeflokaal van brouwerij Wispe. Het zonnige terras met uitzicht over het water is de ideale plek voor lunch. Maak daarna nog een wandeling, want overal in deze vestingstad is buitenkunst te bewonderen. Zoals Het Duivenprieel van Marte Röling, met 17 gouden duiven. En het grappige beeldje De Weesper Moppenbakker, naar de wereldberoemde Weesper moppen, van Siemen Bolhuis. Ga ook op zoek naar het jongetje aan de waterkant, dat in het water tuurt naar een bootje in de oude gracht, van Burney Bavelaar. Alle buitenkunst is verzameld op de website van Weesp Kunstwacht.

Ontdek alles over Weesp

Naarden-Vesting

Jonge kunstenaars in een oude vestingstad

Na de lunch en de Weesper buitenkunst rijd je door naar Naarden-Vesting. Wandel door de smalle straten en langs vestingwallen, spot de muurgedichten en stap zeker even binnen bij Galerie Pouloeuff. Jonge, getalenteerde kunstenaars laten hun werk hier namelijk zien in wisselende exposities. Ook leuk om te bezoeken: het Nederlands Vestingmuseum, met de unieke foto-expositie De Veteranen van Napoleon, en compleet vernieuwde video-installaties die de geschiedenis van Naarden-Vesting schitterend tot leven laten komen.

Ontdek jong talent bij Pouloeuff

Laren

Beeldentuin museum Singer Laren

In deze Buitenkunst route mogen kunstenaarsdorpen Blaricum en Laren natuurlijk niet ontbreken. Sinds jaar en dag is dit dé trekpleister voor kunstenaars en creatievelingen. De gratis toegankelijke beeldentuin van museum Singer Laren is daarom je volgende stop. De tuin, ontworpen door internationaal bekende landschapsarchitect Piet Oudolf, is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur - natuur als verbindend thema. Op mooie dagen is het in de tuin heerlijk vertoeven met een koud drankje of een heerlijk glaasje wijn.

Bewonder de Oudolf signature

Blaricum

Het atelier van Piet Mondriaan

En van de bekendste kunstenaars uit de regio is Piet Mondriaan. Het was hier waar hij zich ontwikkelde tot hoe wij hem het beste kennen: een abstracte kunstenaar. Een van zijn bekendste werken, een compositie met kleurvlakken, maakte hij naar verluid in de regio. Wandel langs het atelier in de voormalige koloniehut uit het Humanitaire Bosje in Blaricum. Heb je tijd en energie over? Met de Mondriaan Route wandel je langs zijn verschillende verblijfplaatsen, ateliers en het Stationshotel waar hij ging biljarten met vrienden.

Volg Mondriaan door 't Gooi

Culinair genieten

Een kunstwerk op je bord

Echt mooi koken is ook een kunst en dat kunnen ze in Gooi & Vecht wel. In restaurant Aquavite in Naarden-Vesting geniet je van traditionele Italiaanse gerechten met een moderne twist. Verfijnd, ambachtelijk eten in een intieme sfeer doe je in de vesting ook bij no-nonsense restaurant Lokaal. Boek een culinaire avond bij The Red Sun in Blaricum waar je geniet van een 6-gangen tasting experience sushi met een verfijnde moderne twist. Of schuif aan tafel bij Ron Blaauw's Gastrobar om ongedwongen en in tropische sferen te genieten van een heerlijke rijsttafel. 

Ontdek onze culinaire toppers

Blijf je nog wat langer?

Uit de kunst slapen

Onvoldoende tijd om alle parels van deze route te beleven? Ontdek morgen meer! Boek een kamer in het charmante Vesting Hotel of slaap midden in de weilanden bij Bed & Breakfast Oud Aa. Deze karakteristieke boerderij uit 1860 is in 2020 volledig gerenoveerd. Hier ervaar je de details van toen in de luxe van nu. Of kies voor een luxe overnachting in het Gooiland Hotel in Hilversum. Dit iconische hotel is een architectonisch hoogstandje van Duiker midden in de stad. 

Overnachten doe je hier
Kamer in Bed en Breakfast Oud Aa met kunstwerk op de muur.